The read and watchlist for an inspiring summer!

0
858
Deze zomer mag natuurlijk bomvol boeken, series, documentaires staan! Heb je zelf iets gezien of gelezen dat je inspireert? Deel het met ons!

DE TIPS VAN AUGUSTUS 2021
-> Het kinderrechtenverdrag dat in 1989 door de Verenigde Naties is aangenomen telt 54 artikelen. Deze week kijken we specifiek naar twee artikelen gelinkt aan de documentaire My Gay Life. Wij zijn namelijk enorm geïnspireerd door Billy. Al jong startte hij met het filmen van zijn eigen leven. Al deze jaren van video’s die hij maakte en interviews die met hem werden gedaan zijn nu te zien op 2doc. Het geeft een indrukwekkend beeld van hoe hij zichzelf ontwikkelt in wie hij is en wil zijn, maar ook hoe daar vanuit zijn omgeving mee wordt omgegaan. Een ouder/wettelijke voogd dient een kind te beschermen, want het welzijn van het kind valt onder diens bescherming. Zelfs zo dat het staat beschreven in het Kinderrechtenverdrag als de allereerste prioriteit voor hen. Wat gebeurt er wanneer een ouder er niet mee eens is dat het kind homoseksueel is? Het kind heeft recht op vrijheid van meningsuiting en om zichzelf te zijn. De vrijheid van meningsuiting van een ouder mag onder geen omstandigheid het welzijn van een kind in het geding brengen. Billy krijgt de volledige steun van zijn moeder, maar juist niet van zijn vader. Voor zijn hele verhaal kan je de documentaire hier kijken.
 
-> En in het kort nog een tweede kleine tip: Wij hebben onze eigen talkshows, maar diepgaande gesprekken zijn ook te vinden bij Zomergasten. Afgelopen week sprak Psychiater Robert Vermeiren onder andere over de problemen binnen de jeugdzorg- en psychiatrie. Maar hij vertelt ook wat jongeren en wat neurodiversiteit onder mensen kan brengen, met Greta Thunberg als grote heldin. Kijk hier de fragmenten terug.

DE TIPS VAN JUNI 2021
-> Imane en Sarah geven boekentips: Hoe komen kinderrechten naar voren in jeugdboeken? Bekijk het hier

-> Geen makkelijke opgave: burgemeester zijn tijdens een epidemie. Hoe blijf je toch zichtbaar in de stad? Deze week was Femke Halsema te gast bij College Tour om te praten over haar burgemeesterschap en de stad Amsterdam. Naast moeilijke persoonlijke vragen weet ze te spreken over hoe leuk ze het vindt om door de stad te fietsen, waar ze vaak wordt staande gehouden om over allerlei onderwerpen te praten. Ze benadrukt ook het belang van optimisme over alle mensen die zich inzetten voor de samenleving, in plaats van groepen weg te zetten voor het problematische gedrag van een klein deel. Kijk de aflevering terug via de NPO. Wist u dat Femke Halsema ook door onze reporters is geïnterviewd? Zo interviewde Emma haar in 2019 over de Kinderradendag. Wij blijven Femke Halsema volgen en nodigen haar graag voor een Talkshow uit!

-> Wat taal kan doen: We geven niet zomaar boeken- en kijktips. Geschreven en gesproken taal heeft een enorme impact op hoe we kijken naar het leven en met elkaar communiceren. Het heeft de kracht om te verbinden, emoties en herinneringen op te roepen en helaas ook om de afstand tussen mensen te vergroten. De manier waarop we met taal omgaat verandert ook elke dag. In het boekenweekgeschenk 2021, geschreven door Hanna Bervoets, wordt bijvoorbeeld benoemd hoe daar online mee wordt omgegaan door de inhoudsbeheerders van social media bedrijven. Wanneer iemand schrijft: “Alle moslims zijn terroristen” – dan mag dat niet. Immers, terrorist is een negatief begrip dat over een hele groep wordt uitgesproken. Andersom mag het wel: “Alle terroristen zijn moslim” mag omdat moslim juist geen negatief woord is. Ook binnen ChildPress vinden we taal belangrijk en ook best ingewikkeld: Wanneer kunnen we dingen noemen en juist voor verbinding zorgen – en wanneer maakt taal dat iemand zich juist niet veilig voelt? Door inspirerende bronnen te delen, hopen we elkaar te kunnen inspireren en de taal van verbinding te kunnen onderzoeken!

Previous articleOur News Letter
Next articleRobert Nordli interviewed by Emma